بيان صحفي
رئیس عمومی یونسکو نگرانی عمیق خود را از محرومیت دختران از بازگشایی مدارس ابراز می کند

آدری آزولای، رئیس عمومی یونسکو، پس از ورود به نیویورک در افتتاح مجمع عمومی سازمان ملل متحد، نگرانی عمیق خود را در مورد اعلامیه افغانستان مبنی بر بازگشایی تدریجی مکاتب متوسطه فقط برای پسران و معلمان ذکور آنها و پشت سر گذاشتن دختران و زنان ابراز داشت. اگر این ممنوعیت حفظ شود، نقض مهمی در حق اساسی تحصیل دختران و زنان محسوب می شود. یونسکو از مسئولان این اعلامیه می خواهد تا وضعیت را روشن ساخته و مکاتب را برای همه دانش آموزان افغان، دختر و پسر بطور یکسان باز کنند.
"یونسکو در مورد عواقب جبران ناپذیر این تصمیم هشدار می دهد، در صورتیکه به دختران اجازه داده نشود تا به سرعت در تمام مقاطع تحصیلی به مکتب بازگردند. به طور خاص، بازگشت دیرهنگام دختران به مکاتب متوسطه ممکن است باعث شود آنها در تحصیل و در نهایت در زندگی عقب بمانند. این امر خطر ترک تحصیل را به طور کلی افزایش می دهد و آنها را در معرض میکانیزم های مقابله منفی مانند ازدواج در سن کودکی قرار می دهد. ممکن است تفاوت های یادگیری بین دختران و پسران را بیشتر کند و در نهایت مانع دسترسی دختران به تحصیلات عالی و فرصت های بهبود و پیشرفت در زندگی شود."
"تعهد ما به کودکان افغان بی چون و چرا است و مسئولیت جمعی ما این است تا اطمینان حاصل کنیم که حق اساسی آموزش برای هر یک آنها به طور کامل تحقق می یابد."
بر اساس گزارش یونسکو که به تاریخ دهم سپتامبر منتشر شده است، افغانستان طی بیست سال گذشته پیشرفت های قابل توجهی در تعلیم و تربیه به ویژه برای دختران و زنان داشته است. از سال 2001 بدینسو، میزان سواد زنان تقریباً از 17٪ به 30٪، یعنی دو برابر شده است. تعداد دختران در مکاتب ابتدایی تقریباً از صفر در سال 2001 به 2.5 میلیون نفر در سال 2018 رسیده است. تعداد دختران در تحصیلات عالی از حدود 5000 در سال 2001 به حدود 90000 در سال 2018 افزایش یافته است. فیصدی معلمان زن از 27 درصد در سال 2007 به 36 درصد در سال 2018 افزایش یافته است. در صورت بازگشت دیرهنگام دختران به مکتب، این دستاوردهای مهم برای توسعه کشور را در خطر قرار می دهد.